Volunteering at Redfield

Two days have already gone. It was not easy to adapt to something very different from Braziers. The work is easy, but the relations with the residents are a slow process to make.

The way to organize the volunteer time schedule here is different: I have a paper where all the residents who need help can sign up their name. In this way I’ll be working everyday with different people and doing different tasks. Like at Braziers, I have two days of a week. Ususally there’s one only WWOOFer.

On tusday I worked with David, James and Rory to the Greenhouse, which was damaged last year during a storm. We made a good job, taking down a huge amount of glasses and wood frames. We stored both of them: the glasses can be reuse for the new greenhouse, and the wood will be used for kindeling.  The weather was good enough in the moring, cloudy but dry, but in the afternoon we had to work with the snow. I was surprised to find snow here. After work I went for a wlk, but the surroundng here is not as nice as at Braziers, so I got back soon, even because it was snowing again. After supper, very basic, everybody disappears and I could just go in my bedroom, studing a little of english and listening to music. I think her is quite relaxing.

Yesterday I worked with David and Rory logging. But as happened on tuesday, also other residents joined the job  for a while. In the afternoon there was nothing to do and Corinne ask me to help her in the kitchen. It waqs funny, she is interested in learning italian, she s been several times in Italy, so the first thing she did yesterday was to play some italian music. She has many CDs, but they all are old and I told her that she need an up to date. We made smash potatoes, pees and fish for the children, and soup, bread an cheese for the adults. We also made some very nice apple muffin. The supper was pleasent, everybody was smiling and talkative, making many jokes, that unfortunely I could not easily understand.

I spent the evening with David, who kindly invited me to his room to watch a football match between Inter and Chelsea. I really appreciated it. We had also a nice chat, drinking couple of bottles of good cider. It was a chance to know him a bit more. I found out he’s been, and still is, a great traveller.

Tomorrow I have the morning off, since nobody needs help. I’m going to study englishnd maybr have a walk.

In the meanwhile in Italy it has b published a piece of news about my experience in England: ” Sant’Elpidio a Mare Un viaggio in Inghilterra per fare il volontario nelle community dove si impara l’inglese e si lavora in cambio di vitto e alloggio. Il tutto a costo praticamente zero (viaggio a parte) con il sogno di provare a realizzare qualcosa di simile anche nel Fermano. Roberto F., 33 anni, residente a Sant’Elpidio a Mare, è partito a dicembre per l’Inghilterra dove resterà per un anno circa. Attualmente è ospite in una community poco distante da Oxford e da due mesi vive insieme a una ventina di residenti di tutte le età e provenienti da tutto il mondo. “Ho scelto questo tipo di volontariato perché da sempre sono interessato alle tematiche legate all’economia solidale, alla sostenibilità ambientale e a stili di vita alternativi: dal 2008 sono socio del Gas di Porto Sant’Elpidio”, ci ha detto Roberto. “Lo scorso novembre mi sono laureato in scienze politiche con una tesi sui distretti di economia solidale (comprendente anche esperienze di co- housing e ecovillaggi) e, vivendo in campagna, sono interessato da tempo all’agricoltura biologica. Così sono andato sul sito http://www.oof.org dove c’è un archivio di aziende biologiche e community di tutto il mondo e ho scelto l’Inghilterra”. Ma cos’è una community? “E’ un gruppo di persone che ha scelto di convivere avendo spazi privati (camere all’interno di un edificio o magari singole abitazioni separate) e condividendo spazi comuni, quali cucina, soggiorno, sala da pranzo ecc.. Quando è possibile, c’è anche un orto, pollame, maiali e pecore per essere autosufficienti il più possibile dal punto di vista alimentare. Diversi gli aspetti positivi: si abbatte il costo della vita, si recupera la vita comunitaria di una volta e si ha uno stile di vita più sostenibile anche dal punto di vista ambientale”. E la giornata tipo? “Colazione verso le 8, un meeting alle 9 per i vari compiti: residenti e volontari, a turno, lavorano nell’orto, nel frutteto, in cucina, con gli animali, aiutano nelle pulizie e nella manutenzione della casa, nel preparare conserve, marmellate e miele, nell’accatastare la legna. Insomma il da fare non manca proprio. Dopo pranzo, in genere verso le 16 la giornata lavorativa finisce. Ceniamo insieme e a volte si passa la serata guardando un film oppure si va in un pub. Spesso si organizzano corsi di giardinaggio, potatura, cucina, yoga e di informazione su temi legati all’ecologia. Ognuno mette a disposizione dell’altro le proprie competenze. Non c’è il tempo di annoiarsi”. Uno stile di vita semplice, senza gli eccessi e i bisogni del consumismo. La vita di una volta: si lavora in base alle condizioni atmosferiche e alla luce del sole. Ovviamente non mancano gli elettrodomestici di oggi. “Per ora il bilancio e molto molto positivo”, conclude”.

travel and life: no program, openness to alternatives met along the journey. presence of planty of road, need of being open to them.

heppyness of poorest in india with nothing; sadness of rich country, with everything people need, and more

feel free with nothing. worries about trees, field, house, and more

beeing back after months, finding people doing the same things

attitude towards life, not necessary moving around the worlds, openness towards people and changes, also locally

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